Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Postanowienia noworoczne o redukcji wagi pomoże spełnić mięso ślimaków

Końcówka starego roku oraz początek nowego to często festiwal składanych postanowień. Wśród nich najczęściej pojawiają się marzenia o redukcji wagi i zdrowym odżywianiu. Jeśli poważnie podejdziecie do tego postanowienia, powinniście zainteresować się mięsem ślimaków.

 

Mięso ślimaków – jedz, bądź zdrowy u chudnij

Któż z nas nie chciałby szybko chudnąć, redukując wagę do wymarzonego poziomu? Ileż to razy pod koniec roku postanawiamy sobie, że już tym razem nie zmarnujemy kolejnych 12 miesięcy życia, będziemy zdrowo się odżywiać i chudnąć.

Co więc stoi na przeszkodzie? Wiele osób nie jest w stanie utrzymać restrykcyjnej diety, wskazując na brak smaku i często konieczność ograniczenia mięsa na rzecz warzyw. Tak jednak wcale być nie musi. Możemy jeść codziennie dania z mięsem, do tego rozkoszując się jego pysznym smakiem i przy okazji chudnąć.

Sekretem jest wprowadzenie do swojego menu mięsa ślimaków – produktu docenianego na stołach wielu krajów Europy i spożywanego często przez sportowców.


Jaki sekret tkwi w mięsie ślimaków?

Ponieważ jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Ma więcej wartości odżywczych nawet od wołowiny. Wyjątkowo duża zawartość białka niezbędnego dla każdego człowieka z minimalną zawartością tłuszczu daje nam niską wartość kaloryczną.

Ślimaki jadalne są daniem zdrowym i bardzo energetyzującym. W 100 gramach mięsa znajduje się 25 gr białka i jedynie 2 gr tłuszczu, ale tylko 0,07 gr cholesterolu. Ślimaki zawierają także wiele cennych minerałów, takich jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, selen, cynk, witamina E, witamina B6 oraz witaminę C.

Dodatkowo są niskokaloryczne, bo zjedzenie tej porcji dostarcza jedyne 81 kcal. Mięso ślimaków jadalnych jest wskazane w stosowaniu diety wysokoproteinowej, niskotłuszczowej i niskoenergetycznej.

Damian Gajewski, prezes spółki Polish Snail Holding – lidera w Polsce i w Europie w branży przetwórstwa mięsa ślimaków wskazuje, że należy zainteresować się mięsem tych zwierząt, jeśli faktycznie chcemy zdrowo się odżywiać i zredukować swoją wagę.

Ślimaki dostarczają nam niezwykle zdrowego mięsa, ma więcej wartości odżywczych nawet od wołowiny. Chude mięso ślimaków zawiera wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding.


Jedz ślimaki - bądź zdrowy i chudnij

Ślimaki można podawać np. gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane albo jako pasztet. Warto wiedzieć, że 100 gramów mięsa ślimaka to tylko około 80 kalorii.

Do tego mięso ślimaka jest produktem bezpiecznym, nieobarczonym ryzykiem przeniesienia jakichkolwiek chorób odzwierzęcych. W zdecydowanej większości farmy hodowlane ślimaków działają ekologicznie. Dzieje się tak dlatego, że ślimaki są niezwykle wrażliwe na wszelkie przejawy zanieczyszczenia środowiska czy stosowanych chemicznych preparatów.

Hodowcy współpracujący z nami bardzo dbają, aby ślimaki były wolne od konserwantów, antybiotyków czy polepszaczy smaku. Karmione są pokarmem zdrowym dla zwierząt. To produkt w pełni naturalny, co gwarantują ekologiczne warunki hodowli. Stawiamy na jakość – bez żadnych kompromisów – dodaje Damian Gajewski. – Nasza firma jako jedyna w Polsce, posiada sieć własnych hodowli oraz technologię przetwarzania mięsa ślimaka w gotowy produkt do zakupu w sklepach.

Nic więc dziwnego w tym, że mięso ślimaków wprowadzają do swojej diety zarówno osoby zawodowo zajmujące się sportem, jak i ci wszyscy, którzy starają się dbać o zdrowe odżywianie i swój wygląd. Ślimaki wzbogacają i urozmaicają dietę sportowców oraz pomagają tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy.


Więcej informacji o hodowli ślimaków znajdziecie tu:
https://hodujslimaki.pl/