Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Pomysł na zaskakujące danie sylwestrowe? Przygotuj potrawy z mięsa ślimaków

Dawno już minęły czasy, gdy na wszelkiego rodzaju imprezach sylwestrowych królowały krakersy, koreczki czy faszerowane jajka. Teraz najczęściej każdy organizator takiego wydarzenia stara się swoich gości zaskoczyć czymś nowym, często egzotycznym, lekkostrawnym, zdrowym.

Bardzo często to właśnie dania, które na danym spotkaniu spożywamy, pozostają nam w pamięci na długo. Każdy z nas zaś chce, aby taka impreza sylwestrowa była jedyna w swoim rodzaju.

Aby sylwester nam wypalił, goście chwalili potrawy, a jednocześnie nie czuli się ociężali po posiłku, warto postawić na dania z mięsem ślimaków.

Samo hasło, że na danym przyjęciu są podawane dania ze ślimaków, już powoduje zaciekawienie czy nawet ekscytację smakiem, znanym z najlepszych europejskich restauracji. Warto więc wypróbować dania z mięsa ślimaka, nawet jako alternatywę dla wszelkiego rodzaju sushi czy krewetek, które goszczą w menu wielu firm cateringowych.

Mięso ślimaka idealnie nadaje się, jako danie na wspaniałą imprezę sylwestrową. Jego ekskluzywny smak oraz wymiar z pewnością zachwyci wszystkich uczestników zabawy. Dania z mięsa ślimaka wprost idealnie pasują do lampki dobrego wina, podkreślając jego smak. Ponadto mięso tego mięczaka przechodzi smakiem i zapachem stosowanych dodatków, więc możemy komponować z niego wiele wspaniałych, ekskluzywnych potraw.

Świetnie sprawdza się również, jako składnik drobnych przekąsek, jak i podstawa dań głównych. Najczęściej dania ze ślimaków podawane są z bagietką. Często spotykamy je, jako przekąska w muszli z dodatkiem masła czosnkowego czy w formie koreczków.

Warto również dodać, że przyrządzanie potraw z mięsa ślimaków jest bardzo prostą czynnością, ponieważ ślimaki możemy kupić gotowe do spożycia, w puszkach. Mięso w takich puszkach jest oczyszczone i przygotowane do obróbki cieplnej.

Oprócz wykwintnego, delikatnego, ekskluzywnego smaku, mięso ślimaków jest również bardzo zdrowe. Zjedzenie 100 g ślimaka winniczka dostarczy nam dużej ilości wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal.

- Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lider w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach.

Poza tym w mięsie tych mięczaków znajduje się mała ilość tłuszczów, a zdecydowana większość z nich jest nienasycona. Potrawy ze ślimaków mogą również uzupełnić naszą dietę w tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne jak wapń, miedź, magnez, potas i selen.

Najpopularniejsze dania z mięsa ślimaków, to te wywodzące się z kuchni francuskiej, czyli ślimaki po prowansalsku czy burgundzku. Ślimaki powinny być gotowane w wodzie z dodatkiem wina, ziół, liści laurowych, cebuli, a na koniec należy je okrasić masłem z czosnkiem.

Mięso to także świetnie nadaje się do pieczenia. Można je, po wstępnej obróbce i zamarynowaniu w przyprawach, upiec bez dodatków albo z warzywami lub makaronem. Doskonale smakują także zapiekane w cieście czy smażone w panierce.

Ślimaki sprawdzają się nie tylko jako przystawka, lecz również jako dodatek do dania głównego. Dodanie ich do farszu pierożków ravioli, kaczki, kurczaka, zupy albo sałatki urozmaici i wzbogaci smak dobrze znanych potraw, nadając im całkiem inny wymiar.

Wiele wspaniałych przepisów na dania ze ślimaków znajdziesz na stronie: www.kuchniaslimaka.pl. Puszki z gotowym do obróbki cieplnej mięsem ślimaków PSH można kupić w wielu sklepach, m.in. w sieci E. Leclerc, Sellgros czy Piotr i Paweł.

Polish Snail Holding

Polish Snail Holding jako jedyna firma w Polsce oferuje hodowcom ślimaki w pełni spełniające wszystkie wymogi przetwórni i produktów PSH, pod względem jakości mięsa, kalibracji, wielkości i gramatury. Materiał zarodowy gwarantuje najlepsze wyniki w reprodukcji.

PSH Polish Snail Holding jest jedyną spółką w Polsce zajmującą się kompleksowo hodowlą, szkoleniami z zakresu chowu i hodowli ślimaka, opieką nad grupami hodowlanymi, koordynacją, badaniami naukowymi, handlem oraz przetwórstwem ślimaka Helix aspersa maxima.

Opracowanie własnej, nowoczesnej technologii uboju i obróbki mięsa a także jego puszkowania, stały dostęp do najwyższej jakości, hodowanych ekologicznie ślimaków z setek hodowli partnerskich w Polsce i za granicą, pozwala oferować odbiorcom najwyższej jakości towar przez cały rok.

Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

tel. kom +48 601 167 524

email:biuroprasowe@polishsnailholding.com,

www.polishsnailholding.com