Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Ślimaki z grilla. Pomysł na coś nowego

Sezon grillowy zaczął się już na dobre. Polacy wprost uwielbiają spieczone kiełbaski, karkówkę czy skrzydełka z kurczaka. Ewentualnie pokusimy się o ryby czy grillowane warzywa. A może w tym roku spróbujecie przyrządzić na ruszcie... ślimaki? Tak, tak, te mięczaki także nadają się na grilla. Wystarczy odpowiednio je przyrządzić, a weekendowe spotkania pod chmurką nabiorą innego, bardziej wykwintnego znaczenia.
 
Pomysł na ślimaki z grilla
 
Oczywiście przed wrzuceniem ślimaków na ruszt, trzeba je odpowiednio przygotować. Lepiej to zrobić z kilkugodzinnym wyprzedzeniem, żeby głodni goście nie musieli długo czekać. Ślimaki należy gotować w wodzie z 5-procentowy octem. Następnie oddzielić mięso od skorupek, odcedzić i po ostygnięciu delikatnie wyjąć je ze skorupki. Mięso trzeba jeszcze ugotować w bulionie, aż zrobi się miękkie. Teraz już to co najlepsze - można szykować je na ruszt.
 
Ślimaki najlepiej będą smakowały z masłem czosnkowo – ziołowym. Możecie zawinąć je w folię aluminiową i po prostu położyć na ruszcie. Ciekawym rozwiązaniem jest też włóżenie mięsa do skorupek, uzupełnienie wspomnianym masłem, zawinięcie w folię aluminiową i grillowanie. Gwarantuję Wam, że goście będą zachwyceni. Mięso będzie wyjątkowe, delikatne a jednocześnie wyraziste.
 
Czy ślimaki z grilla są dobrym pomysłem?
 
Eksperymenty w kuchni są bardzo mile widziane, dlatego właśnie gorąco zachęcam Was do przetestowania grillowanej formy ślimaków. Mięso smakuje znakomicie, a do tego zyskujecie coś jeszcze – zerwanie z klasycznym i niezbyt zdrowym kanonem polskiego grilla. Jak już kiedyś wspominałem, ślimaki są bardzo odżywcze, zdrowe i niskokaloryczne. W połączeniu z warzywami i sosami (najlepiej robionymi samodzielnie), mogą stać się Waszym odkryciem i daniem, którym będziecie się chwalić.
 
Udanego sezonu grillowego życzę i oczywiście – smacznego!
 
Więcej przepisów na dania z mięsa ślimaków znajdziecie tutaj: http://www.kuchniaslimaka.pl/a,170,slimaki-z-grilla-pomysl-na-cos-nowego.html