Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Chcesz zrzucić parę kilo po świętach? Jedz ślimaki

Kulinarne szaleństwa Świąt Wielkanocnych już za nami. Wszystkie wchłonięte pyszności powodują teraz u wielu z nas wyrzuty sumienia i chęć zgubienia kilku dodatkowych kilogramów. Jak to uczynić, nie stosując katorżniczych diet? Gubić kilogramy nie głodząc się?

Pyszne dania wielkanocne, w dużych ilościach, bo przecież są święta, trzeba próbować wszystkiego. Do tego rozmaite, smaczne ciasta. Jeśli do tego dodamy brak ruchu na świeżym powietrzu (pogoda raczej nie zachęcała do wyjścia z domu) mamy gotowy problem. Kilka kilogramów więcej i wściekła chęć ich jak najszybszego zgubienia. Jak jednak tego dokonać? Męczące ćwiczenia? Katorżnicza dieta, z niesmacznymi daniami?

Niekoniecznie. Do naszej diety można bowiem wprowadzić mięso ślimaków. Dlaczego właśnie powinniśmy zainteresować się mięsem tych zwierząt po świątecznych szaleństwach przy stole?

Ślimaki są idealne dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie, kondycję oraz obwód pasa. Mięso tych mięczaków można przyrządzać na wiele ciekawych sposobów. Możemy popuścić wodze fantazji i eksperymentować z różnorodnymi smakami, ponieważ mięso ślimaków przechodzi aromatem składników. Czyli mamy tu pełną dowolność kompozycji smakowych.

Ślimaki świetnie nadają się nie tylko na drobne przekąski czy przystawki, ale także z powodzeniem mogą stanowić główny składnik dań obiadowych.

Warto pamiętać, że mięso ślimaków to również danie ekskluzywne, goszczące na stołach wielu słynnych restauracji na świecie. Warto więc zakosztować tego smaku luksusu także w naszym domu.

Dlaczego warto jeść ślimaki? Zjedzenie 100 g ślimaka winniczka dostarczy nam dużej ilości wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal.

- Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Jeszcze jedna ważna rzecz – mięso ślimaka nie zawiera zanieczyszczeń – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lider w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach.

Poza tym w mięsie tych mięczaków znajduje się mała ilość tłuszczów, a zdecydowana większość z nich jest nienasycona. Potrawy ze ślimaków mogą również uzupełnić naszą dietę w tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne jak wapń, miedź, magnez, potas i selen.

100 gramów mięsa zawiera 25 g białka, a przy tym tylko 2 g tłuszczy, 5 g węglowodanów i tylko 50 mg cholesterolu. Bardzo wysoka jest zawartość sodu – 990 mg, fosforu – 180 mg i magnezu – 35 mg. Żelazo występuje w ilości 8 mg, a bardzo istotny w procesach enzymatycznych cynk około 2 mg. Wartość energetyczna to około 80 kcal na 100g produktu.

Dla porównania w wołowinie jest 18,7 g białka, 66 mg cholesterolu i aż 17,1 g tłuszczu.

Nie jest też prawdą, że przygotowywanie dań ze ślimaków jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Nie musisz biegać po parku czy ogrodzie i szukać ślimaków. Nie trzeba ich zabijać, oczyszczać i przygotowywać do smażenia. Teraz można już kupić mięso tych zwierząt w puszkach, gotowe do smażenia czy pieczenia.

Liderem na rynku przetwórstwa mięsa ślimaka w gotowe produkty spożywcze jest firma Polish Snail Holding z Elbląga, która działa na terenie całej Polski oraz Europy Wschodniej. Firma stawia na jak najlepszą jakość mięsa hodowanych zwierząt. Dbając jednocześnie o ekologiczne sposoby prowadzenia hodowli ślimaków.

- Ślimaki hodowlane, z gatunku Helix aspera maxima, znajdują się pod naszą pełną kontrolą. Są odżywiane wysoko wartościową, zdrową dla zwierząt paszą, bytują w sprawdzonym i czystym środowisku, identycznym, jak naturalne. Stosując sprawdzone metody hodowlane firmy Polish Snail Holding, jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość mięsa ślimaka – mówi Paweł Piwowarski z firmy Polish Snail Holding.

Gotowe do spożycia mięso ślimaków w puszkach można kupić w wielu sklepach i sieciach handlowych, jak Selgros, Makro czy Piotr i Paweł.

– Odpowiednia, w pełni ekologiczna technologia chowu gwarantuje, że nasze ślimaki mają odpowiedni rozmiar, są zdrowe i pyszne – dodaje Damian Gajewski.

Wiele wspaniałych przepisów na dania z mięsa ślimaka można znaleźć na kulinarnym portalu www.kuchniaslimaka.pl.