Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Hodowla - fakty i mity

W rozdziale tym nie zamierzamy dokładnie opisać całego procesu hodowli. Miejsca tu zbyt mało, a temat zbyt obszerny, nie dający się zamknąć w kilku stronach.

Przedstawiamy poniżej jedynie ogólne założenia hodowli, wszelkie szczegóły oraz niuanse hodowli obszernie przedstawiamy każdemu z naszych hodowców na cyklach darmowych szkoleniach.

Poniżej przedstawimy ogólnie 2 najskuteczniejsze systemy hodowli, prosty i tani ale bardzo wydajny system hodowli sezonowej oraz najnowszy, najskuteczniejszy, przemysłowy system hodowli całorocznej.

HODOWLA SEZONOWA:

Nigdy nie wolno zaczynać hodowli od tzw" osesków"!!!

Niemal nic z nich nie ma szans na wyrośnięcie. Mały ślimak musi rosnac 300% tygodniowo przez pierwszy miesiąc życia. Jeżeli tak się nie dzieje, ślimak już nigdy nie urośnie w pełni, osiąga tylko około 50% swojej wielkości!

Zbieranie, pakowanie, wysyłka lub dowóz, aklimatyzacja w nowym miejscu zajmuje minimalnie 5-6 dni. W tym okresie małe ślimaki NIC nie jedzą, a powinny urosnąć ok 300%. Nie rosną oczywiście nic, w związku z czym uruchamia się mechanizm powodujący karłowacenie!

Mamy gwarancję, że z osesków nie urośnie nam ok 90-95% ślimaków.

Jest to zatem wyrzucanie pieniędzy w błoto!

My w żadnym kraju gdzie mamy hodowców nie sprzedajemy osesków.

Robią to zazwyczaj osoby albo nieświadome tego mechanizmy albo takie, które nie potrafią tuczyć ślimaka, ponieważ nie dysponują odpowiednimi technologiami. Tucz ślimaka jest najtrudniejszy, najłatwiejsze jest uzyskanie właśnie tych tzw "osesków" które nie są oseskami tylko wylęgiem:).

Technologii hodowli ślimaka jest tak wiele, jak wielu ludzi parało się tym zajęciem, szczególnie w Polsce, gdzie przez lata funkcjonowały małe fermy, produkujące niewielkie ilości ślimaków, mogące sobie pozwolić na techniki wymagające większego nakładu pracy oraz czasu.

Każda osoba poważnie myśląca o hodowli ślimaków na większą skalę i zarabianiu na niej pieniędzy musi dokonać trafnego wyboru, ale jak??

Technologia chowu i hodowli ślimaka powinna spełniać kilka podstawowych warunków:

1.     Musi być ekonomiczna, czyli cały osprzęt powinien być wykonany z materiałów łączących w sobie zalety trwałości i efektywności z niską ceną.

2.     Musi być jak najmniej pracochłonna oraz czasochłonna

3.     Cała infrastruktura musi być łatwa do samodzielnego przygotowania

4.     Infrastruktura ma działać, nie musi świetnie wyglądać.

Analizując wiele ze stosowanych technik hodowli ślimaków w Polsce, doszliśmy już wiele lat temu do wniosku, że żadna z nich nie spełnia wszystkich w/w warunków.

Za przykład weźmy kilka najpopularniejszych.

Kuwety: drogie, jeśli rzeczywiście chcemy hodować duże ilości ślimaków np. 10 ton,

to potrzebowalibyśmy kilka tysięcy kuwet. Bardzo pracochłonne i czasochłonne: każdą kuwetę z osobna należy umyć codziennie, ślimaki przenieść, co przy kilku tysiącach kuwet i około 650.000 ślimaków jest NIEWYKONALNE!! Co jeśli zechcemy hodować 50 ton???  W ten sposób można się bawić hobbystycznie przy kilku tyś ślimaczków.

Wszelkiego rodzaju ule, skrzynie wanny itp.: niepraktyczne, ze względu na słabe wykorzystanie przestrzeni, niewygodne ze względu na zamykane wieka, drzwiczki itp. Co znacznie utrudnia oraz wydłuża prace (ślimaki trzeba pozdejmować z tych przykryw przed rozpoczęciem zabiegów higieny).

Po ciężkich przejściach z różnego typu systemami hodowli nareszcie zdobyliśmy dostęp do tego właściwego. Jest to system stosowany w renomowanej grupie hodowlanej we Francji.. System ten opracowywany był przez nich przez lata, my g otylko nieco udoskonaliliśmy z pomoca Belgów i holendrów oraz później dostosowaliśmy idealnie do polskich warunków.

Wszelkie wymiary, odstępy, wysokości są tak dopracowane, że ich zmiana powoduje porażki, a to zbyt słabe dochodzenie światła - ślimak przestaje znosić jaja, a to wysokość jest zbyt duża i spadające ślimaki łamią sobie skorupki - przestają znosić jaja itd. itd. itp.

Wszystkiego czego uczą się nowi hodowcy na szkoleniach przetwórni Polish Snail Holding, polega na prostych instrukcjach, które wystarczy wykonać, a wszystko bedzie działało i hodowla odniesie sukces.

WYMAGANIA:

Masz wolne, małe pomieszczenie (wystarczy 15- 25m2), kawałek wolnego pola, możesz już z naszą pomocą założyć dochodową hodowlę ślimaka jadalnego.

Odpowiednie technologie reprodukcji i tuczu są kluczem do powodzenia. Taką samą ilość ślimaków można rozmnażać przy różnych technologiach na powierzchni 30 i 150 m kwadratowych.

Stosując "nasze" technologie na powierzchni około 8x5 m można z powodzeniem rozmnażać 15 ton ślimaka, tucz odbywający się na zewnątrz dla 1 do 1,5 tony można bez problemu przeprowadzać na powierzchni 20x 10m, czyli 200m2, są to dokładnie 2 ary. Zatem przeliczajac przy naszej wydajnej technologii na 1 hektarze możemy tuczyć 50 ton ślimaków! Jeden nasz regał reprodukcyjny,  długości 2,9m i szerokości 1m z powodzeniem służy do rozmnażania ślimaków na 4 tony.

Pomieszczenia reprodukcyjne:

Pomieszczenia do reprodukcji muszą spełniać 6 warunków:

1.     Konieczne jest zapewnienie temperatury 18-22 stopni w ciągu 2 miesięcy, czyli od 1 marca do początku maja.

2.     Niezbędne jest oświetlenie o odpowiednim natężeniu i typie.

3.     Konieczne jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności z gradientem dzień/noc (to uzyskujemy przy pomocy codziennych zabiegów pielęgnacyjnych przy użyciu wody oraz głównie poprzez dodatkowe zmgławianie pomieszczenia).

4.     Musi być do pomieszczenia reprodukcyjnego doprowadzona woda o temperaturze pokojowej (20-25 st C).

5.     Konieczna jest wylewka betonowa na podłodze z ujściami na wodę (kratki ściekowe do kanalizacji, otwory odpływowe itp.)

6.     Wentylacja zapewniająca dostęp świeżego powietrza oraz wymianę starego jak i cyrkulacje góra/dół w samym pomieszczeniu. Istnieją bardzo dobre i tanie sposoby stworzenia takiej wentylacji samemu.

 

Uwaga! Z naszego wieloletniego doświadczenia wiemy, ze KAŻDE pomieszczenie można niewielkim kosztem przystosować do reprodukcji ślimaków.

 

Inkubacja jaj:

 

Ślimaki składają jaja do pojemników z ziemia. Nie powinna to być zwykła ziemia, a mieszanka torfów z dodatkiem kredy pastewnej w odpowiednich proporcjach. Ziemia ta musi mieć odpowiednią wilgotność!! Pojemniki do składania jaj muszą mieć odpowiednia głębokość, nie ma znaczenia czy są przeźroczyste i ciemne ( w przypadku Helix aspersa maxima).

Złożone jaja przekładamy do zamykanych pojemników, w których będziemy mogli utrzymać wysoką wilgotność.  Inkubacja jaj musi się odbywać w odpowiedniej temperaturze.

Wilgotność w pojemniku też musi być określona, nie może być za mokro. Jest prosty spośób ustawienia wilgotności raz i jej utrzymywanie przez całą inkubacje.

Wysokosć ziemi w inkubacji ma pierszorzedne znaczenie. Za dużo ziemi prowadzi do śmiertelności wylęgu. Także odstepy pomiędzy kokonami jaj mają wielkie znaczenie. wszystko oczywiście jest dokładnie przekazywane nowym hodowcom na szkoleniach w PSH.

Oświetlenie także ma pewien wpływ na inkubacje jaj. Istnieją łatwe sposoby manipulowania oświetleniem zapewniające skuteczną inkubacje.

Tucz wstępny małych ślimaków:

Ślimaki przez pierwszy miesiąc swojego życia są wyjątkowo narażone na wszelkie niebezpieczeństwa. Tak maleńkie ślimaki może zabić grad, silny deszcz, zjeść konik polny itp, dlatego też, przez ten okres muszą być szczególnie chronione. Park do tuczu wstępnego tak małych ślimaków musi być umieszczony pod stałą osłoną, taką jak szklarnia, folia.. Tucz wstępny nie musi się odbywać na dużych przestrzeniach, w tym pierwszym miesiącu życia ślimaki mogą a nawet MUSZĄ być mocno przegęszczone. Duże powierzchnie w małych parkach do tuczu wstępnego zapewniamy poprzez umieszczenie paśników oraz wysiania specjalnego "dywanu" z odpowiednich roślin.

W tuczu wstępnym na powierzchni 5x2 metry możemy w pierwszym miesiącu zagęścić ślimaki na kilka ton!!

tucz wstepny to "uczenie małych ślimaków pobierania paszy" Do tego wykorzystujemy ich naturalne instynkty biologiczne, lekko je oszukując pod nasze potrzeby:)

Po okresie 1  miesiąca ślimaki przenosimy do parku docelowego.

Tucz docelowy w parkach:

Ślimaki nie wymagają dużych powierzchni do tuczu. Park 20x 10m wystarcza do utuczenia od 1do 1,5 ton.

Parki mogą być zakryte oraz odkryte. Zakrycie parków służy głownie do ochrony przed ptakami. W 98% przypadków jest to jednak zbędne. My stosujemy parki odkryte. Minusem parków jest zbyt duże nasłonecznienie w okresach upałów, jedyną na to radą odpowiednie przygotowanie parku z wysianiem specjalnej rośliny, która ma grube i sztywne liście i służy do zacienienia parku i utrzymania wilgotności. to nie jest pasza dla ślimaków!

Parki muszą być ogrodzone płotkiem. Jest bardzo wiele metod grodzenia parków, my stosujemy ogrodzenie produkowane przez włoskiego producenta lub uczymy jak zrobić sobie takie ogrodzenie samemu (samoróbki są jednak gorsze, mniej wytrzymałe ale tańsze).

W parkach koniecznie trzeba wytyczyć ścieżki, po których będziemy chodzili, a pomiędzy którymi, w pasie około 2,5 metra umieszczamy paśniki dla ślimaków. Paśniki te robimy z odpowiednich desek. Paśniki stanowią także schronienie dla ślimaków w ciągu dnia, dając cień. Ślimak jest zwierzęciem nocnym i w ciągu dnia jest w zasadzie niewidoczny, zajmując miejsca pod rozstawionymi paśnikami.

Konieczne jest zraszanie parków przed karmieniam, dlatego doprowadzenie wody jest niezbędne. Woda do zraszania w parkach nie musi mieć, jak to miało miejsce w przypadku reprodukcji, temperatury pokojowej, może być całkowicie zimna.

Paśniki w parkach spełniają jeszcze jedną bardzo ważną rolę, niezwykle ułatwiają zbiór ślimaka, który gromadzi się pod nimi.

Nie wszystkie ślimaki uda się zebrać jednorazowo z parku, część zawsze się ukryje np. w roślinach. Istnieją jednak tanie i skuteczne sposoby wybrania takich ślimaków z parku w bardzo krótkim czasie (dokładne informacje na szkoleniu).

 

Głównym problemem w hodowli ślimaka nie jest jego rozmnożenie!!! Stosując odpowiednie metody uda się to znakomicie. Wyzwaniem jest utuczenie wszystkich ślimaków w jednakowej, odpowiedniej wielkości i jakości. Ślimak nie ma jednakowych walorów w ciągu całego okresu tuczy i ma kolosalne znaczenie czy się go tuczy za krótko czy zbyt długo.

Woda:

 

Woda w hodowli i tuczu ślimaka ma znaczenie podstawowe. Musi ona spełniać odpowiednie normy, być czysta mikrobiologicznie oraz chemicznie (wymóg Inspekcji Weterynaryjnej, oraz samych ślimaków ;).

Nie nadaje się absolutnie woda ze zbiorników stojących jak stawy, sadzawki itp., najlepsza jest woda ze studni głębinowych, źródeł, wodociągów (nie zawsze). Każdą wodę przed rozpoczęciem hodowli koniecznie należy zbadać!! Zbyt duże ilości metali ciężkich można usunąć przy pomocy filtrów.

Wody do produkcji ślimaka zużywa się dużo, tak więc upewnijcie się państwo, że wasze studnie, źródła mają odpowiednią wydajność.

 

Żywienie

 

Podstawą paszy dla ślimaków są zboża oraz składniki mineralne i witaminy. Jest wiele receptur na pasze dla ślimaków w internecie, jednak każda z nich zawiera max 8-9 składników. Będąc osobą prywatna nie sposób jest zdobyć, zakupić na naszym rynku większej ilości komponentów.

Pasze robione samodzielnie zazwyczaj są przyczyną niedorośnięcia ślimaków, a nawet jak one dorosną to struktura mięsa nie jest prawidłowa! Przy źle zbilansowanej paszy nadmiary składników mineralnych (głownie wapń) odkładają się w mięsie ślimaka, tworząc inkrustacje, małe kuleczki wapienne. Takie wapienne wtręty strzelają później w zębach, co jest dyskwalifikacją dla produktu.

Przetwórnia produkująca ze ślimaków najwyższej jakości mieso nie może sobie na to pozwolić, dlatego tak ważne jest odpowiednie żywienie ślimaka!!!

W Polsce przetwórnią skupującą ślimaki na mięso i decydującą o ich jakości i normach jest firma Polish Snail Holding sp.j.

Pasza nasza składa się nie z 8 ale z 21 składników, zawiera wszystko co jest ślimakowi niezbędne, dając NIEPORÓWNYWALNE efekty, jakość ślimaka jest zdecydowanie lepsza, a jakość w tym biznesie jest najistotniejsza!!

 

Pasza ta, jest droższa niż robiona samodzielnie, ale zdecydowanie się opłaca.

Ślimaki karmimy raz dziennie, najlepiej w godzinach popołudniowych, wieczornych.

Paszy zadajemy takie ilości, aby nie pozostawała ona na następny dzień.

Przelicza się, że do wyprodukowania 1 tony ślimaków należy zużyć około 1 tony paszy ( w przypadku paszy firmowej zużywa jej się istotnie mniej).

Wszyscy hodowcy we wszystkich krajach gdzie działa PSH stosują dokładnie taką samą pasze, dlatego ślimak we wszystkich produktach PSH jest dokładnie powtarzalny.

 

 

Hibernacja

Hibernacja jest niezbędnym etapem hodowli ślimaków. Hibernacji koniecznie muszą podlegać ślimaki przeznaczone na reproduktory na następny rok. Hibernujemy ślimaki przeznaczone do transportu jako tucz, do tego jednak nie musimy wykorzystywać chłodni (inne sposoby opisywane są dokładnie na szkoleniach).

Proces ten polega na obniżeniu aktywności metabolicznej ślimaka.

W praktyce polega on na wstępnym "zasuszeniu" ślimaków, poprzez uniemożliwienie dostępu do wody oraz pokarmu. Ślimaki zamykają się w muszlach, zaklejając wejście twardą błonką. Takie ślimaki możemy już poddać schłodzeniu do temperatury około 4 stopni. W takim stanie ślimak jest w stanie przeżyć długie miesiące.

Zamknięte i schłodzone ślimaki pakuje się w worki nylonowe, siatkowe (takie jak od np. cebuli) i zawiesza w pomieszczeniu gdzie zapewniona będzie optymalna temperatura.

Najlepsze do tego celu z oczywistych względów są chłodnie. Nadają się jednak także piwnice, strychy. Pomieszczenie takie musi być pewne i wcześniej sprawdzone! Temperatura w nim nie może zbliżyć się do 0 stopni, a w szczególności spaść poniżej -1 stopnia. Idealnym rozwiązaniem jest 3-5 stopni C.

Najwazniejsza jest wilgotnośc w pomieszczeniu. musi być niska.

Jeśli ten bardzo ogólny opis nie przeraził Państwa i nadal macie chęci oraz uważacie, że spełnicie w/w warunki reprodukcji i tuczu, serdecznie zapraszamy do zawiązania z nami współpracy.

Proszę się nie zrażać, hodowla ślimaków nie jest trudna, trzeba tylko znać odpowiednie "triki" i techniki. Jesteśmy właśnie po to aby Was tego nauczyć!

Oczywiście zapewniamy pełną pomoc w zakładaniu oraz prowadzeniu hodowli naszym hodowcom. Przekazujemy całą naszą wiedzę prowadząc darmowe szkolenia. Później samą hodowle prowadzicie Państwo także pod ścisłym nadzorem Polish Snail Holding.


Każdy hodowca ma hasło do wewnętrznej strony dla hodowców na której każdego dnia jest podawane co nalezy teraz zrobić, czego nie wolno robić, co zaraz sie wydarzy, jakie mogą się pojawić problemy, jak ich uniknąć i jak je niwelować. Codziennie jesteście państwo prowadzenie "za ręke" po to aby hodowla się udała i abyśmy mogli skupić ślimaka do przetworzenia.

 

HODOWLA CAŁOROCZNA.

Bardzo drogi system, wymagajacy hali zbudowanej w technologii płyty obornickiej lub kanadyjskiej.

System ten wdrożyliśmy w Polsce 6 lat temu. Poza nami na świecie systemem tym dysponują jedynie nieliczni hodowcy z BelgIi oraz Holandii.

Opiera się on na całorocznej, "przemysłowej"  hodowli ślimaków w ściśle kontrolowanych warunkach, na specjalnie zaprojektowanych regałach laboratoryjnych z PCV oraz  aluminium.

System ten umożliwia wyhodowanie ślimaków w niewiarygodnie krótkim czasie 3 miesięcy, zapewnia równy wzrost całej partii ślimaków oraz idealną jakość skorupy oraz mięsa.

Dzięki temu jesteśmy w stanie zrobić 4 pełne cykle hodowlane w ciągu roku ( przy większych nakładach na regały, dzięki odpowiedniej logistyce nawet 5 cykli w roku).

Hodowla w tym systemie w sposób naturalny umożliwia uruchomienie "laboratorium" do pobierania śluzu ślimaków oraz produkcje kawioru.

 

Do tej pory zdecydowaliśmy się przekazać technologię hodowli w tym systemie jedynie 3 hodowcom w Polsce oraz 2 poza granicami kraju.

Jedynym minusem tego systemu są wysokie nakłady początkowe na regały oraz przystosowanie pomieszczeń.

 

W całorocznym systemie hodowli każdy najmniejszy szczegół jest istotny, materiał z jakiego wykonane są regały, wymiary, kąty nachylenia półek, odległości, wilgotność, precyzyjne regulowanie osuszaczy oraz nawilżaczy. Także czyszczenie ich całkowicie odbiega od tego co jest stosowane we wszystkich innych systemach hodowlanych na świecie, dzięki czemu w regałach jest sucho, nie rozwijają się bakterie, pleśń, nicienie w efekcie czego śmiertelność ślimaka utrzymuje się na poziomie 2-5% w ciągu całego cyklu!!!

 

Prawo a hodowla ślimaków.

 

Hodowla ślimaka jadalnego podlega pod  Produkcje Rolną.

Chcąc całkowicie legalnie prowadzić taką działalność należy zgłosić ją  do do Powiatowego Lekarza Weterynarii, w celu przeprowadzenia kontroli hodowli i uzyskania pozwolenia na hodowlę ślimaka. Samodzielna sprzedaż ślimaka nie jest możliwa bez posiadania dokumentów poświadczających kontrole weterynaryjną hodowli, posiadania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego, pozwolenia na handel.

Dotacje do hodowli.

Są możliwe i bardzo wielu hodowców je otrzymało.

Niestety w kazdym regionie Polski a nawet w każdej gminie są dostępne inne środki z innych programów. Należy się dowiadywać i zmuszać do wysiłku swoich lokalnych urzędników.

Wszędzie jednak do uzyskania dotacji lub kredytu na hodowlę niezbedne są :

-kontrakt z przetwórnią, nie hodowcą pośrednikiem

-zaświadczenia z przetórni o tym że się jest pod ich nadzorem, że się ma umowe kontraktacyjną

-zaświadczenia z przetwórni ,że przeszło się szkolenia i potrafi się ślimaka wyhodować.

Wszystkie zaświadczenia i potrzebne dokumenty wystawia w Polsce przetwórnia Polsih Snail Holding. www.polishsnailholding.com