Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Daj odpocząć żołądkowi od świąt, jedz ślimaki!

Po świątecznym „obżarstwie” warto teraz dać odpocząć żołądkowi i spalić zwiększoną ilość kalorii. Czy jednak należy wdrożyć rygorystyczną dietę i rezygnować z mięsa? Niekoniecznie, jednak warto wprowadzić do swojej diety zdrowe i chude mięso ślimaków.

Po świętach warto jeść więcej warzyw, owoców, ryb i owoców morza. Odstawić dania tłuste, ciężkostrawne, smażone na oleju.

Lekarze alarmują, że czerwone mięso, jedzone przez Polaków w nadmiarze, powoduje choroby nowotworowe i jest odpowiedzialne za coraz częstsze zawały serca.  Co jednak, jeśli nie możemy odmówić sobie mięsa? Czym je zastąpić i czy jest mięso zdrowe dla naszego organizmu? Nie każdy przecież jest miłośnikiem sushi czy owoców morza.

Ślimaki na zdrowie

Wśród świadomych zasad swojego odżywiania Polaków, coraz częściej na stołach goszczą dania z mięsa ślimaków. Dlaczego właśnie do łask wraca to mięso, które już kiedyś było spożywane w naszym kraju, a obecnie ponownie dobija się o naszą uwagę?

Ślimaki są idealne dla wszystkich osób dbających o swoje zdrowie, kondycję oraz obwód pasa. Mięso tych mięczaków można przyrządzać na wiele ciekawych sposobów. Możemy popuścić wodze fantazji i eksperymentować z różnorodnymi smakami, ponieważ mięso ślimaków przechodzi aromatem składników. Czyli mamy tu pełną dowolność kompozycji smakowych. To powoduje, że dania z mięsem ślimaków długo nam się nie znudzą.

Zjedzenie 100 g ślimaka winniczka dostarczy nam dużej ilości wartościowego białka i niewiele, bo tylko około 90 kcal.

- Chude mięso ślimaków zawiera też sporo wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Jeszcze jedna ważna rzecz – mięso ślimaka nie zawiera żadnych zanieczyszczeń – mówi Damian Gajewski, prezes firmy Polish Snail Holding, lider w dostarczaniu gotowych do spożycia dań z mięsa ślimaka w puszkach.

W mięsie tych mięczaków znajduje się bardzo mała ilość tłuszczów, a zdecydowana większość z nich jest nienasycona. Potrawy ze ślimaków mogą również uzupełnić naszą dietę w tak niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu sole mineralne jak wapń, miedź, magnez, potas i selen.

100 gramów mięsa zawiera 25 g białka, a przy tym tylko 2 g tłuszczy, 5 g węglowodanów i tylko 50 mg cholesterolu. Bardzo wysoka jest zawartość sodu – 990 mg, fosforu – 180 mg i magnezu – 35 mg. Żelazo występuje w ilości 8 mg, a bardzo istotny w procesach enzymatycznych cynk około 2 mg. Wartość energetyczna to około 80 kcal na 100g produktu.

Dla porównania w wołowinie jest 18,7 g białka, 66 mg cholesterolu i aż 17,1 g tłuszczu.

Dania ze ślimaków? Nic prostszego!

Nie jest też prawdą, że przygotowywanie dań ze ślimaków jest trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Nie trzeba biegać po parku czy ogrodzie i szukać ślimaków. Nie trzeba ich zabijać, oczyszczać i przygotowywać do smażenia. Można już kupić mięso tych zwierząt w puszkach, gotowe do duszenia czy pieczenia.

Wiele przepisów na dania ze ślimaków można znaleźć na stronie: www.kuchniaslimaka.pl

Liderem na rynku przetwórstwa mięsa ślimaka w gotowe produkty spożywcze jest firma Polish Snail Holding z Elbląga, która działa na terenie całej Polski oraz Europy Wschodniej. Firma stawia na jak najlepszą jakość mięsa hodowanych zwierząt. Dbając jednocześnie o ekologiczne sposoby prowadzenia hodowli ślimaków.

- Ślimaki hodowlane, z gatunku Helix aspera maxima, znajdują się pod naszą pełną kontrolą. Są odżywiane wysoko wartościową, zdrową dla zwierząt paszą, bytują w sprawdzonym i czystym środowisku, identycznym, jak naturalne. Stosując sprawdzone metody hodowlane firmy Polish Snail Holding, jesteśmy w stanie zapewnić najwyższą jakość mięsa ślimaka – mówi Paweł Piwowarski z firmy Polish Snail Holding.

Gotowe do spożycia mięso ślimaków w puszkach można kupić w wielu sklepach i sieciach handlowych, jak E. Leclerc, Selgros, Makro czy Piotr i Paweł.