Polish Snail Holding

ul. Stanisława Sulimy 1, 82-300 Elbląg

 dział hodowlany: tel. +48 601 167 524

 p.piwowarski@polishsnailholding.com

Gotowanie ślimaków PSH podczas elbląskiego Święta Chleba

Elblążanie, uczestnicy festynu Święta Chleba rozsmakowali się w daniach ze ślimaków, które w ostatni weekend serwował znany kucharz Artur Wilga „Rock Chief”. Przy okazji gotowania, Wilga również ciekawie opowiadał o zaletach mięsa tego zwierzęcia.

Spółka PSH była jednym ze sponsorów tej edycji Święta Chleba w Elblągu. Każdy uczestnik tej imprezy mógł się natomiast przekonać, że mięso ślimaków jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale także iż przygotowanie potraw z tego mięsa nie jest wcale skomplikowaną sprawą.

– Gotowanie dań ze ślimaków można było oglądać w sobotę i w niedzielę na scenie głównej na Starym Mieście. Gotował dla uczestników Święta Chleba znany kucharz Artur Wilga, występujący m.in. w programie „Agropasja” w Polsacie  – mówi Damian Gajewski, prezes spółki Polish Snail Holding. – Chcieliśmy pokazać, że ślimaki to takie samo mięso, jak każde inne. Z tą różnicą, że jest smaczniejsze i zdrowsze od innych.

Artur Wilga „Rock Chief” – szef kuchni na morzach i oceanach; na lądzie serowar, piwowar, sushimaster i juror konkursów kulinarnych. Od 1986 r. Absolwent TG Gastro, a od 1994 r. szczęśliwy posiadacz Dyplomu International Cheef Cook. Pasjonat i ekspert kuchni azjatyckiej, amerykańskiej, polskiej, włoskiej i norweskiej. Znany z telewizyjnych programów kulinarnych w Polsacie.

- To mięso jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy uprawiają wyczynowo sport lub po prostu dbają o swoją sylwetkę i kondycję – mówił kucharz. – Ma same zalety i nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Jest natomiast produktem wysokobiałkowym. Ponadto mięso ślimaków przenika smakiem innych składników potraw, więc możemy dowolnie komponować smak naszej potrawy. Zachęcam do spróbowania mięsa ślimaków, ponieważ naprawdę warto zdrowo się odżywiać.

Przygotowywanie dań ze ślimaków odbyło się podczas elbląskiego festynu Święta Chleba, w ramach panelu „Wspólne gotowanie i biesiadowanie przy wielkiej patelni oraz degustacja przyrządzonych potraw” – to dwudniowy cykl, który miał miejsce na głównej scenie Starego Miasta podczas Święta Chleba. O przyrządzanych potrawach będą rozmawiali: dr Józef Sadkiewicz oraz dr Grzegorz Russak.

 

Wszystkich zdjęc 8